Ciasto jest mocno wiśniowe i mało słodkie. Idealne na niedzielną herbatkę ;) (oryginalny przepis tutaj). Najlepsze jest na następny dzień, gdy ciasto skruszeje.
Składniki na formę o średnicy 24cm:
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek delikatnego oleju
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1kg wydrylowanych wiśni
- 6 łyżek cukru
- 5 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- Składniki na kruche ciasto wsypujemy/wlewamy do miski i chwilę wyrabiamy. Dno foremki wykładamy papierem a boki smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
- Ciastem wykładamy dno foremki i boki (pamiętajmy by zostawić część na paski). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Następnie wykładamy nadzienie i przykrywamy paskami z ciasta.Pieczemy przez 50-60 minut (zależy od grubości warstwy wiśni) w temperaturze 180 stopni.
- Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się popijając kawą ;)
![]() |
| Jeszcze przed upieczeniem :P |
![]() |
| mniam! |



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz