wtorek, 14 lipca 2015

Cynamonki


Bułeczki powstały pod wpływem chwili. Są bardzo smaczne i proste do zrobienia. Nawet mamie, negatywnie nastawionej do wegańskich, drożdżowych wypieków, bardzo smakowały. 

Zmodyfikowany przepis wzięłam stąd.:)

składniki( na 8 małych bułeczek):
ciasto:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru +1 łyżeczka 
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli  
nadzienie:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • garść rodzynek 
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
  • lukier (cukier puder i sok z cytryny)- opcjonalnie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoknięcia. 
  2. Z drożdży, wody i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
  3. Mąkę mieszamy z solą. 
  4. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z cukrem. Gdy mieszanka wystygnie dolewamy mleko. 
  5. Mąkę mieszamy z rozczynem i olejem. Zagniatamy przez parę minut i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po pół godziny możemy ponownie przerobić ciasto, by mieć pewność że drożdże rozłożyły się równomiernie. 
  6. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, ponownie przerabiamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
  7. Ciasto smarujemy olejem, posypujemy cynamonem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Lekko dociskamy do ciasta. Zwijamy w rulon i tniemy na bułeczki. 
  8. Wykładamy cynamonki na blaszkę, delikatnie spłaszczamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  10. Oblewamy lukrem i zjadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz